Bir senaryo örneği

Senaryo yazmaya ilgi duyan hemen herkesin ilk merak ettiği şeylerdendir. Gerçek bir filme ait bir senaryonun sayfaları. Sanki bu sayfaları görünce senaryonun yazmanın bütün sırlarını keşfedecektir insan. Oysa sadece kendine özgü bir sayfa düzeniyle yazılmış bir metinden ibarettir senaryo. Aşağıdaki küçük resimlere tıkladığınızda Sıfır Dediğimde‘ye ait senaryonun dördüncü taslağının ilk beş sayfasını göreceksiniz. Aşağıda göreceğiniz senaryo, Final Draft ile yazılmıştır. Sayfa formatı basit iştir. Bir bilgisayar programı işinizi kolaylıkla görmenize yarar. Asıl iş içerikte…

 

Senaryo yazarlığının asıl güçlüğünü aşmanızda yardımcı olabilecek diğer başlıklar için aşağıdaki sayfalara da göz atmak isteyebilirsiniz:

Senaryo Yazarken Merak Ettikleriniz
Yazmanın Yöntemi Olur Mu?
Belli Başlı Dramatik Yapı Yaklaşımları
Pixar’dan Senaryo Yazarlarına Öneriler
Dramatik Yazımın Kuralları Olur Mu?
Sinopsis Nedir, Nasıl Yazılır?

  1. Özlem wrote on Mayıs 5th, 2020 at 22:11 Uhr1

    Merhabalar hocam. Ben şu an üniversiteye hazırlanıyorum ama kitap okumayı,araştırmayı, ve dizi ve fılmleri çok sevdiğim için senarist olma gibi bır hayalim var. Peki sizce hayalimi bır kenara atıp ders mi çalışmalıyım yoksa senaryo mu yazmalıyım. Bu arada bır uygulmada yayınladığım tam tamamlanmayan ama bütün kurgusu bana ait olan iki tane de kitabım var. Yardımcı olursanız sevinirim.

  2. Gökhan wrote on Mayıs 6th, 2020 at 17:14 Uhr2

    Üniversite sınavına bir şey kalmadı. – Umarım öyle bir şey olmaz, bu sene istediğiniz yere girersiniz ama- diyelim ki seneye bir daha gireceksiniz. İster bu sene girin ister önümüzdeki sene, her halükarda üniversite sınavının bir zamanı var ve getirisi de götürüsü de son derece somut. Yani sınavın elle tutulur sonuçları olacak. Senarist olma isteği, ideali, hayali ise bir ömür boyu devam edebilecek bir şey. Bir zamana bağlı değil. Yarın üniversiteye girdiğinizde de aynı hayalin peşinde koşmaya devam edebilirsiniz, etmelisiniz. Duruma böyle bakınca cevap belli, değil mi? Sınav sonucunda az buçuk senaryo yazarlığıyla ilgisi olan -yani sizin ideallerinize engel olmak bir yana katkısı olacak- bir bölüm de kazanırsanız harika olmaz mı? Önce sınav diyorum.

  3. Halit wrote on Ağustos 9th, 2020 at 11:44 Uhr3

    Gökhan hoca yanıt verir misiniz lütfen? Yazdığıma (önce)

  4. Gökhan wrote on Ağustos 9th, 2020 at 12:53 Uhr4

    Hangi soru?

  5. aleyna wrote on Kasım 23rd, 2020 at 00:35 Uhr5

    Aklımda iyi bir senaryo fikri var. Oldukça da detaylı. Bu senaryoyu yazıya döktükten sonra kiminle ve nasıl paylaşmalıyım?

  6. Gökhan wrote on Kasım 24th, 2020 at 14:48 Uhr6

    Bu ve benzeri soruların cevabı bu sayfada.

  7. Özlem wrote on Ocak 5th, 2021 at 20:41 Uhr7

    Şimdi bir insan düşünün. Küçüklüğünden beri çok seviyor yazmayı. Aklında da bir sürü fikir var hep olmuş ve yazmazsa duramaz. Yazdığı kıytırık bir defteri var ama aklında da yok yok. Maalesef hiç kılavuzu da yok. Neyi nasıl yapılacağını bilmiyor . Ona şuan ne söylersiniz?

  8. Gökhan wrote on Ocak 8th, 2021 at 01:23 Uhr8

    Mümkünse iyi bir kurum ya da kişiden eğitim almasını, alamıyorsa konuyla ilgili yazılmış kitapları okuyarak kendisini eğitmesini söylerdim.

  9. Gizem wrote on Haziran 4th, 2021 at 16:06 Uhr9

    Selam;
    Wattpad hikayelerinin senaryolaşması hakkında ne düşünüyorsunuz? Bilmiyorum hiç oradan bir hikaye okudunuz mu?
    Wattpad platformunda bir hikaye yazmaya başladım. Ve kısa sürede yüksek bir etkileşime ulaştım. Yükselmeye de devam ediyor. Hikayem ve henüz yazmadığım diğer hikayelerimi nasıl değerlendirebilirim?
    Konuya geç kalmışım, ama umarım birilerinden cevap alabilirim.

  10. Gökhan wrote on Haziran 5th, 2021 at 16:40 Uhr10

    Wattpad ne olursa olsun bir yazma tecrübesi veriyor. Okuyucu karşısına yazar olarak çıkıyorsunuz. Etkileşim almanız da iyi bir şey. Bir yapımcının ya da yayınevinin kapısını bu gibi başarılarınız varsa çalmanız daha kolay. Hiç çekinmeyin derim, gururla anlatabilirsiniz. Elde ne varsa bunu abartmadan, dürüstçe göstermekte fayda var.

  11. Emre wrote on Ekim 16th, 2021 at 07:18 Uhr11

    Hocam, öncelikle size teşekkür ediyorum sitenizi yıllardır ara ara bir kaynak gibi kullanıyorum, senaryonuzda, sevgi dolu, bilgece, bir süre gibi görsel karşılığı net olmayan bazı cümleler var, size saygım çok zaten senaryo mantığını öğrendiğimiz hocalarımızdan birisiniz, ki eğitim aldığım isimler arasında Bay Mckee de vardır. Bu görsel karşılığı net olmayan cümleleri nereye kadar kullanabiliriz inanın bende aynı sizin gibi biraz özgürce yazmak isteyenlerdenim.

  12. Gökhan wrote on Ekim 21st, 2021 at 03:13 Uhr12

    Senaryo filmi çekecek olanlar için bir yol haritası bir kılavuzdur. Yani görüntü yönetmenine atmodferi, oyunculara içinde bulundukları duygu durumunu, sanat yönetmenine de mekan duygusunu vermeniz gerektiğini düşündüğünüz anda bunları senaryonuzda vermelisiniz. Keskin ve ifade edilebilir kurallar yok. Ama ilkeler var. Yukarıda yazdıklarım bir ilkedir. Bir diğer ilke de bir filmin hayata geömesi için çalışan diğer insanları (çoğu sanatçıdır bunların) birer kuklaya da dönüştürmemelisiniz. Bırakın onlar da kendi işlerini yapsın. Bu durumda bu iki ilke birbiriyle çelişiyor gibi görünse de aslında çelişmiyor. Yazar olarak sizin için olmazsa olmaz ne varsa senaryonuza koymalısınız. Olmazsa olmaz demedeiğiniz ne varsa, filminizi çeken onca insan -başta yönetmen- işini yapar endişelenmeyin. Hatta uzmanlıkları sizden daha ileride olabilir. Belki sizden de daha iyi düşünecekleri ayrıntılar olabilir. Yazarın temel görevi öyküyü (duygusunu, ruhunu) en iyi şekilde anlatmak. Sinema kolektif bir sanat. Bir film çok sayıda insanın emeğiyle ortaya çıkıyor. Yönetmen de senarist de diğer emekçilerin emeklerini hiçe sayamaz. Evet, bu insanlara güvenmeniz gerekiyor.

  13. nur efşan wrote on Aralık 4th, 2021 at 19:34 Uhr13

    merhaba hocam iyi günler buradaki senaryo bir filmden alıntı mı yoksa sadece örnek olsun diye mi koydunuz filmse merak etmiştim de

  14. Gökhan wrote on Aralık 13th, 2021 at 03:55 Uhr14

    Kendi filmim benim senaryom. https://www.gokhanyorgancigil.com/?page_id=187

  15. Evinn wrote on Aralık 27th, 2021 at 20:42 Uhr15

    Merhaba
    Ben öğrenciyim ben senarist olmak istiyorum çok fazla dizi ve film izledim senaryolar okudum bu konuda çok olmasa da bilgim var ama derslerle aram çok iyi değil notlarıma okadar iyi değil bu benim senaristlik hayatımı etkilermi

  16. Gökhan wrote on Aralık 28th, 2021 at 15:56 Uhr16

    Yazarlık ya da senaristlik gibi meslekler çok fazla belirsizlikle doludur. Geçiminizi senaryo yazarak sağlayacağınız gün ne zaman gelir bilinmez. O gün gelene dek nasıl yaşayacaksınız? Aileden kalma bir servetin üzerinde oturmuyorsanız bir yandan başka işler yapıp bir yandan proje kovalamak zorunda kalacaksınız. Okul size bu imkanı verir. Mesleğiniz olur. Mesleki çevreniz olur. Bugün başarılı senaristlerin büyük çoğunluğu başka başka işlerle hayatlarını devam ettirmek zorunda oldukları dönemlerden geçmişlerdir. İyi bir senarist olabilmek için her şeyden önce hayatta kalmanız lazım.

  17. Evinn wrote on Aralık 29th, 2021 at 23:44 Uhr17

    Teşekürler Gökhan bey

  18. canan bacak wrote on Ocak 11th, 2022 at 23:10 Uhr18

    Merhaba, ben de bu serüvene yeni başladım. Henüz yazım tekniği ile ilgili bilgi toplama aşamasındayım. Tüm soru ve cevapları okudum ve verdiğiniz bu kıymetli bilgiler için teşekkür ediyorum.
    Benim sorum da yukarıdakine benzer bir soru. Örneğini gördüğüm tum senaryolar diyalogla başlıyor. peki dizinin kısa anlatımını konuyu, karakterleri kısacası anafikri hangi aşamada anlatıyoruz. dialog aralarında mı belirtmek gerekiyor yoksa ekstra en basında ana fikri, hedef kitleyi vb. belirtebiliyor muyuz?

    Epey zaman olmuş siz soru cevap yapalı . umarım cevap verebilirsiniz. teşekkür ediyorum.

  19. Gökhan wrote on Ocak 12th, 2022 at 16:23 Uhr19

    Bu sizin öykünüzü nasıl bir üslupla anlatacağınıza bağlı. Tamamen yazarın sanatsal yaklaşımı. Bir kural yok.

  20. Hayrettin wrote on Mart 2nd, 2022 at 22:53 Uhr20

    Merhabalar hocam elimde o kadar müthiş senaryo olacak şekilde yaşanmış hikayeler var . Ama nerden başlarım, nasıl yazarım, yazsam başarılı olur mu , yapımcıya ulaştırabilir miyim ve çekimleri yapılır mı? Kafamı kurcalayan sorular bunlar . Ama ben eminim hikayenin biri en az 3 sezon bol reytingli dizi olur . Bana bu konuda yardımcı olur musunuz ?

  21. Özlem wrote on Nisan 6th, 2022 at 14:41 Uhr21

    Bana acil cevap verir misiniz senaryo yazacam sadece bir sahne yardımcı olabilecek misiniz

  22. Derya wrote on Nisan 16th, 2022 at 21:34 Uhr22

    Tam olarak nasıl bir örnek istiyorsun yardımcı olmaya çalışayım

  23. Derya wrote on Nisan 16th, 2022 at 21:33 Uhr23

    Hocam ayrımlama senaryosu örneği paylaşır mısınız çok aradım ama bulamadım acil gerekiyorda

  24. Gökhan wrote on Nisan 20th, 2022 at 19:50 Uhr24

    Ayrımlama senaryosu nedir, bilmiyorum. Benim başka isimle bildiğim bir şeyler olabilir mi acaba?

  25. Ferhan wrote on Haziran 23rd, 2022 at 03:05 Uhr25

    Hocam merhaba. Ben inceledim teşekkürler yararlı bi örnek. “–” işaretini göremedim ancak. Ne ifade ediyir tam olarak? Bunu bi yerde görmüştüm ve(araştırmalarım esnasında)yarım kalan dialoglarda kullanıldığını hatırlıyorum. Öyle midir?

  26. Gökhan wrote on Temmuz 6th, 2022 at 21:47 Uhr26

    Normal dilbilgisi yazım kuralları çerçevesi içinde kullanımı dışında bir anlam ifade ettiğine dair bir şey duymadım görmedim.

Name*: Website: E-Mail*:

XHTML: You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>