Eyl
05
05
Einstein
Altı yaşındaki bir çocuğa anlatamadığını sen de anlamamışsındır.
“If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself.”
Çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız onlara masal okuyun. Onların daha da zeki olmasını istiyorsanız daha fazla masal okuyun.
“If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales.”
Kimse bize masal okumadı…
Yani nereden buraya geldin bilmiyorum ama, Einstein bize “görecelik kuramını” anlatıp öyle ölseydi bari diyesim geliyor. Bir tek sobaya oturtulan adam örneği geliyor aklıma, ama bu da biraz nazi çağrışımı yapıyor.
İşin aslı biraz abartılsa da, bir düşünceyi indirgeyebilmek müthiş çaba ve birikim gerektiriyor, bunda hemfikirim.
Sanat eylemlerinin iki ana grupta toplanabileceğini zannediyorum: 1-Basit ve yalın olan/görünen kişi, olay ve ilişkileri karmaşıklaştıran sanat 2- Karmaşık olan/görünen kişi, olay ve ilişkileri yalınlaştıran sanat. İkincisi sanıyorum günümüz sanatçısının daha çok yapması gereken oluyor. Alvin Toffler’in üstüne kitap yazdığı bir gelecek şoku içindeyiz, yani karmakarışık bir dünyada yaşıyoruz. Savaş, terör ve daha bilmem ne kadar kişisel ya da küresel korkumuz var. Bu durumda yalın düşünmek, düşündürtmek, yalınlaştırmak sanatçının gitmesi gereken yön olsa gerek. Einstein’ın sözlerini bu yüzden buraya bu dipnot ile aldım. İnandığım temel kurallardan biri: “think simple”.