Bilim nedir?

1- Upanişadlar.
Milattan önce 800 yıllarında Vedik Hinduizm; rahiplerinin ritüeller üzerindeki yoğun bilgisine çok bağımlı hale gelmesi sonucunda ruhani duyguların daha bireysel bir versiyonu tarafından sorgulanır hale geldi. Bu yükselen bakış açısı Upanişad’lar adı verilen bir dizi dini metinde ifade ediliyordu. Upanişad’lar; Atman adını verdikleri sonsuz, değişimsiz bir Öz’ün varlığını öneriyordu. Bu özün varlığının, bir postula bir aksiyom olarak kabul edilmesi gerekiyordu. Bu derin ve değişmez ruh ya da benlik, zamandan bağımsızdı ve bu dünyanın kurallarıyla sınırlı değildi. Bu evrene kısılıp kalmamıştı. Upanişadlarda bu kararsız, değişken ve durmaksızın dalgalanan evrendeki, bu anlamda evrenin karşıtı, değişmez bir varlığa duyulan ihtiyacın karşılığı Atman’dı.

Bilim nedir?

2- Tegayyür:
a- Hâlden hâle geçmek, değişmek. * Bozulmak. * Zıt olmak.
b- 1. Değişme, başkalaşma 2. Bozularak değişme. (Misalli Büyük Türkçe Sözlük)

3- Kavranan tüm bilgiyi birleştirme şiddetli arzusu atalarımızdan miras kalmış. En yüksek öğrenim kurumlarına verilen bir çok ad bize, ilk çağdan beri ve bir çok yüzyıl boyunca sadece bir tek evrensel görüşün itibar gördüğünü hatırlatıyor.(1) Ama son yüz küsur yıl süresince çeşitli bilgi dallarının hem enine hem derinliğine yayılması bizi ne olduğu belirsiz bir ikilemle karşılaştırıyor. Açıkca hissediyoruz ki bütün bilinenlerin toplu bir özetini bir araya getirmek için elverişli materyali elde etmeye ancak şimdi başlıyoruz. (Erwin Schrödinger, What is life. Önsözden alıntı…)

4- Her Şeyin Teorisi (Kuramı):
Her şeyin kuramı (HŞK), bilinen tüm fizik fenomenlerini bağlayan, onları tümüyle açıklayan ve yürütülen herhangi bir deneyin sonucunu prensipte tahmin edebilen teorik fizikte farazi bir teoridir. Kuram; kuvvetli etkileşim, elektromagnetik etkileşim, zayıf etkileşim ve kütle çekim etkileşimi olmak üzere dört temel etkileşimden hareket ederek bu etkileşimler için gerekli olan değiş tokuş bozonlarını da her bir etkileşim türü için farklı özellikleri ile söz konusu sınıflandırmaya dahil eden standart modelin aslında ortak bir çatı altında toplanabileceği fikrinden yola çıkmıştır.

(1): Üniversite kelimesi üzerinde anlam araştırması yapıyor. GY.

There are no comments.

Name*: Website: E-Mail*:

XHTML: You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>