07
Sinopsis Nedir, Nasıl Yazılır?
Yazarlığın bir yöntemi olur mu demeyin, elbette olur. Özellikle sinema ya da televizyon alanında üretim çevrimine girmiş ya da girmek isteyen bir yazar iseniz bir yöntem tutturmanız şart. Yazar olmak için, konuya yabancı olanların zannettiği gibi uçuk ve bohem yaşam tarzları gerekmez. Yaşam tarzı yazarın tercihine kalmış bir konudur. İlhama daha açık yaşayabilmek için kimileri koyu bir bardak çay içer kimileri bohem yaşar. Yöntem konusundan bağımsız bir başlıktır yazarın yaşam tarzı konusu… Yöntem deyince, “uçuk” ve havalı sanatçı tipinin yerine hesapçı ve mühendis kafalı (olabilen) bir sanatçıyı koymak gerekir. Profesyonel üretim çevriminin gereğidir bu. Sizden belirli bir süre içinde belirli sayfa sayısının altına düşmemek kaydı ile bir şeyler yazmanızı bekleyen bir yığın insan olacaktır. Bu insanlar işlerini yapabilmek için öncelikle sizin işinizi yapmanızı beklediklerinden sabırsız ve acelecidirler. Hayallerinde yüz sayfalık bir senaryoyu bir günde bitirebilen bir senarist vardır ve önlerine koyduğunuz her fazladan gün onlar için can sıkıcıdır. Hal böyle olunca sizi zaman zaman mekanikleştirecek bir yöntem ortaya koyup ona göre çalışmanız gerekecektir.
Senaryo yazmanın ilk adımı “FİKİR” dir. En az bir iyi fikir senaryo yazmak için sizi harekete geçirebilir. Bir fikir sizi çok heyecanlandırabilir ama başkalarında aynı etkiyi yapmayabilir. Bu yüzden iki iyi fikir her zaman bir iyi fikirden daha iyidir. Yani kafanızda oluşan senaryo yazma isteği içinde çok sayıda iyi fikir barındıran bir istek olsa çok daha iyi olur. Örneğin -patronundan yüklü bir miktar borç alan bir çalışanın düştüğü komik durumlar- bir adet iyi fikir olabilir. Ancak bu iyi fikri başka iyi fikirlerle desteklemezseniz başkaları sizin kafanızda canlanan o tek iyi fikri bile görmekte güçlük çekebilir. -Patronundan aldığı borç parayla çalıştığı şirketin rakibi başka bir şirkete ortak olan bir çalışan, patronun bundan haberdar olması ve rakip şirketin sahibinin de örneğin patronun eşi olması- birden fazla sayıda iyi fikir olarak daha etkili olacaktır. Fikir aşamasından sonra bir öykü kurmanıza yarayacak bir çalışma yapmanız gerekir. Eğer bu çalışmanızı kaleme alır yazarsanız bu bir kaç paragraflık kurgunuza PLOT diyebilirsiniz. Patron, çalışan ve eşi arasında nasıl bir entrika kuracağınız az buçuk bu plot ile belli olur. Plot, resmi bir format değildir. Kendiniz için yazarsınız. Fikrinizi birine sunacaksanız eğer, işinize yarar. Ne var ki fikrinizi kime sunarsanız sunun mutlaka SİNOPSİS görmek isteyeceklerdir. Sinopsis resmi bir formattır. Yani profesyonel üretim çevrimi sizden sinopsis olarak tanımlanmış ürünü yazmanızı bekler. Sinopsis yazarken uyulması gereken belirli kurallar vardır.
Önce fiziki kurallar: Bir sinopsis iki A4 sayfasından daha fazla olmamalıdır. Tabii ki normal bir font ve font büyüklüğü tercih etmelisiniz. Bu da genellikle 12 puntoluk standart fontlardan biri olacaktır. Bir sinema filmi ya da bir televizyon dizisi bölümü için bir sayfa sinopsis de olur ama bir sayfadan daha azı makbul ve makul bir uzunluk değildir.
Sinopsis yazarken mutlaka geniş zaman kipi kullanılır. Geniş zaman’dan başka zaman kipleri; -di’li geçmiş ya da -miş’li geçmiş zaman kipleri kullanılmaz. Sinopsis teknik bir yazı türüdür. Bir öyküleme türü değildir. Yani sinopsis yazarken anlatım imkanlarından faydalanamazsınız. Yazı diline has sanatlar kullanılmaz. Bir rapor yazar gibi senaryoda anlatmak istediğiniz öyküyü rapor eden iki sayfalık yazıdır. Okuyucusu, sinopsisi mesleki bir ilgiyle okuyacaktır. Bu demektir ki ağdalı cümleler kurmamalı, seyirciden saklamayı düşündüğünüz senaryo numaralarını sinopsisin okuyucusundan saklamamalısınız. 6.His ya da Olağan Şüpheliler‘i yazıyor olsanız bile öykünün sonundaki gerçekleri sinopsiste de sona saklayacaksanız iki kere düşünmenizde fayda var. Yani bütün öykü finaldeki sürprize bağlı olsa bile (ki adı geçen iki film çok özel örneklerdir) sinopsiste de sürpriz yapmanız hoş olmayabilir. Seyirciye, yapımcıya ve yönetmene vadettiğiniz her şey sinopsiste olmalıdır. Sinopsis son derece somut olmalıdır. Soyut tamlamalar, soyut tasvirler asla sinopsiste bulunmamalıdır.
Sinopsis yazma egzersizi yapmak isteyen biri, iyi bildiği ya da yeni izlediği bir filmi, bir rapor yazar gibi yukarıda bahsedilen çerçevede yazmakla işe başlayabilir. Unutulmamalıdır ki senaryoyu satmaya yarayacak şey, fikri sevdirecek şey sinopsistir. İçinde fazla ve gereksiz hiç bir şey olmayan, sade, yalın, somut haliyle film öyküsü…
Hocam cevap vermiyceniz galiba.
Saçma, ilgisiz ya da saygısız olmayan her soruya cevap veriyorum. Ancak müsait bir vaktimde. Bu da en geç 1 gün içinde oluyor.
Hocam bir soruyu şimdiye kadar kaç kez sordum ama cevap yok. Bir gün bile geçmeden siteyi ziyaret edip, cevabı güdüyordum ama yine yok maalesef. Başka kişilerin sorusuna cevap veriyorsunuz ama.
Şimdi başka ad kullandım ama sorular benim… Eğer sorumu görüp te, cevap yazıyor ve ben görmüyorsam, rcanseferli@gmail.com lütfen… cevabı oraya yazın (cevapları)
Soruyu soru cevap yapmadığımız bir sayfada yayınlamış olabilirsiniz. Ayrıca sitede spam yorum filtresi var. Uyduruk ve robot reklam yorumlarını otomatik olarak siliyor, bir sebeple yorumlarınız bu filtreye takılıp ben görmeden silinmiş olabilir. Yani; 1- Doğru sayfada soru sorduğunuza emin olun. 2- Yorumunuzda filtre programının sizi yanlış anlamasına neden olacak şekilde dış bağlantı vermemeye çalışın.
Sık sık belirtiyorum yanlış sayfaya gönderilmediyse, saygısız değilse, saçma değilse her soruya elimden geldiği kadar cevap veriyorum.
Soruyu buraya bir daha yazmayı dener misiniz, rica etsem?
Hocam merhaba… Dizide her bölümün senaryosu mu yoksa dizinin tümünün sinopsisi mi yazılır? Ayrıca tretman lazım mı? Olsa bile yazmamak gibi lüksümüz var mı?
Sezonun (13 bölüm) ayrı, bölümlerin ayrı ayrı sinopsisleri yazılır. Tretman yapımcı tarafından genellikle istenir. Eğer projeniz teklif aşamasındaysa genel olarak 3 bölüm senaryo, 13 bölüm/sezon konsept ve genel sinopsisin dosyanızda olması istenir. Ayrıca duruma bütün bölümlerin sinopsisleri istenebilir.
3. Bölümde bir adamın kızı terk ettiğini düsünün. (Nişanlısı) Kimsenin olmadığı yer, sahipsiz bir evin önünde. Kız bunun etkisiyle dizi üstüne çöker ve ağlar. Ardına bakmadan giden adamın arkasından bağıra çağıra kalır.
7. Bölümde ise tersi olur. Yani intikam olarak, kız adamı aynı yerde ve noktada terk eder. Bırakıp gider ve adam ise aynı yere düşer ve hemen flashbacke geçeriz. İşık hızıyla geçip, sanki bu sahneymiş gibi kızın düştüğü sahneyi gösteririz. Sonrasında adam gözyaşı döker, yavaşça kızın adını mırıldanır. Ve yine flashback. Bunu senaryoda aynı şekildemi belirtiriz, başka bir adı var mı?
Sağolun…
Soruyu şurada cevapladım:
http://www.gokhanyorgancigil.com/?p=1742&cpage=3#comment-28653
Hocam senaryo da telefon konuşmaları nasıl yazılır mesela iki ayrı mekanda olan iki mekan da aynı sahnede mi görünür
Telefon konuşmasını nasıl göreceksiniz ekranda? İki konuşmacıyı da görecekseniz iki ayrı sahne yazacaksınız ve her iki sahneye gereken açıklamayı da ilave edeceksiniz.
Bir başka yolu da şu: Tek sahne yazarsınız. Sahne başlığına iki ayrı mekan adı yazarsınız. Telefon konuşması olduğunu ve kameranın konuşmacıları peşisıra göreceğini söylersiniz. Bu sayede senaryoyu okuyan ne yaptığınızı anlar. Zaten asıl mesele ne yapmak istediğinizin anlaşılmasıdır. Derdinizi lafı dolandırmadan basit olarak anlatın yeter.
Sayın hocam bu sefer ki sorum çok basit ve benim anlamamdan kaynaklı iki A4 sayfası derken arkalı önlü mü? Soruyu daha da öte götürmek gerekirse bir yapımcıya senaryo metnini göndereceğimiz zaman çıktıyı arkalı önlü almamız da bir sakınca var mı? Sorum çok basit farkındayım ama işin içinden gelmediğimizden bazen çok basit konular da takılıp kalabiliyoruz. Anlayışınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Hayır sayfa deyince kağıdın tek yüzü anlaşılır. Yaprak deyince arkalı önlü A4 kağıdının kendisi anlaşılır. Yani bir sinopsis 2 sayfa olmalıdır derken kağıdın tek yüzü bir sayfadır. Arkalı önlü çıktı almanızda ‘sakınca’ yoktur ama bazı kağıtlar ince olduğu için çift taraflı baskı yapınca arkadaki yazılar okunmayı güçleştirir. Bu sebeple kağıdın kalitesine bakılmaksızın genellikle kağıdın tek tarafına çıktı alınır.
Notere gidip senaryo sinopsis vs imzalatacaksınız eğer, ne kadar az kağıt götürürseniz o kadar az para ödersiniz. Yoksa yapıcıya verdiğiniz dosyaların en güzel haliyle okunabilir olmasında fayda var. Yapımcı okusun istiyorsunuz, unutmayın.
Hocam öncelikle iyi günler benim bir sinema filmim var sinopsisini yazacağım ama filmim çokça flashback içeriyor misal filmim günümüzde hastahane sahnesiyle başlıyor ve sonrasında 6 ay öncesine gidiliyor senaryoda çokça flashback olacak sinopsisimi nasıl yazmamı tavsiye edersiniz?
Mümkünse tasarladığınız gibi… 2 sayfalık özette nasıl görüneceğine bakmak lazım. Anlık geri dönüşleri yazmayın ama uzun süren (mesela 3-5 sahnelik flashbackler varsa yazın) Ve yine de sonunda ‘kağıt üstünde iyi göründüğüne’ emin olmak için bir kaç defa üzerinden geçin.
elam.
1- Sinopsisin tretmandan önceki aşama olduğunu bilirim. Fakat sinopsisten önce ve ondan önceki aşamalardan haberdar değilim. İlk olarak aklımıza bir fikir gelir tamam. Peki ya sonra?
2- Tüm aşamaları atladık ve çattık senaryoya. Sahneleri mantıklı ve sıralı olarak kendi isteğimizle yazarız öyle midir?
3- Bir projedeki karakterlerin isimleri başka yapımlardaki isimlere aşırı benzerse?
Yani diyelim 1 yıl önceki yapımdaki 3 isim bu yapımda da var. 20 sene önceki filmde 4 isim burda da var ve
1- Bir kural yok. Ama ben hikayenin giriş gelişme ve sonucunu ifade ettiğim, adına plot dediğim, yarım sayfalık bir metin üzerinde çalışıyorum.
2- Hangi sahneyi hangi sıra ile göstereceğine senaryo yazarı karar verir, yönetmen ya da yapımcı gerekli görürse değişiklik yapabilir. Ama yazar en başta kendi anlayışına ve görüşüne göre en doğru bulduğu sıralamayı yapar.
3- Başka bir benzerlik yoksa (mesela aynı isimdeki karakterler her iki dizide de aynı özelliklere sahip değillerse) belki kabul edilebilir ama önermiyorum. Zaten projenin hayata geçme aşamasına kadar isimlerin değişmesi de gündeme gelecektir.
Hocam, iyi günler, bir sorum var size sadece yorumunuzu merak ettim. Bir yere projem var dedim ısrarla ilk bölümü göndermem söylendi, ne sinopsis, ne treatment, ne de karakter analizi istendi. Ne düşünüyor olabilirler? Ben de ilk bölümü gönderdim.
ikinci sorum atıyorum üç kadına birden aşık olan adamın hangisini tercih edecek ya da kendini mi vuracak belirtilmeli mi? merak ettirin ki senaryoyu okusunlar şehir efsanesi mi?
Üç; çalınan hikaye ve senaryolar ile ilgili söylemler duyuluyor. Çok orjinal fikrimiz olduğunu düşünsek bile sinopsisde her şeyi vermeli miyiz?
Şimdiden teşekkürler…
1- Senaryoyu görmek istemeleri hiç yoktan, ret cevabı almaktan iyidir. Muhatap olduğunuz kişiler ne düşünüyor ne durumdalar bilmem imkansız tabii ama endişelenecek bir şey olduğunu zannetmiyorum
2- bu soruyu tam anlamadım. Sinopsiste belirtilmeli mi diye soruyorsanız evet belirtilmeli.
3- Sinopsis dahil bütün çalışmalarınızı noterde ya da başka yollarla isminize tescil ettirmelisiniz. Sinopsiste normal şartlarda filme ait her şey olur. Ama karşı tarafa hiç güvenmiyorsanız sizin bileceğiniz iş…
Amatör Yazarların yazdığı internet sitesindeki yayınlanma tescil sayılır mı?
Bir avukata danışmanızda fayda var. Ancak internet sitelerinde yazılan yazıların tarihleriyle oynanmadığının kanıtlanması gibi teknik bazı konular gündeme gelecektir. Çünkü bir hak davası durumunda kimin hangi metni hangi tarihte yazıldığına bakılır.
Teşekkür ederim Gökhan Bey. Orijinal hikaye ham olarak Ekim 2019 da sitede benim adımla sitede yayınlandı. Bu sıralarda geliştirip senaryolaştırmaya çalışıyorum. Kurgu tamamen bana ait. Bölüm için ne kadar yazılacağını bilmediğim için tek parça halinde yazıyorum. Mesela sitenizde sinopsisi yayınlarsam tescil sayılır mı?
Tescil sayılmaz. Ama sizin savunmanızdaki bir argümanınız olur. İnternet sitelerindeki yayın tarihlerinin hukuken ne derecede delil sayıldığını, ne derecede güvenilir olduğunu bilmiyorum. Sizin yerinizde olsam buna güvenmem.
Selamlar Gökhan Bey. Bir kaç gündür araştırma içindeyim. Dediğiniz gibi Senaristi koruyan hiç bir tescil süreci maalesef yok. Telef hakları Genel Müdürlüğü bile yaptığı tescilin hak doğurmadığını yazmış sitesinde. Alenileştirme, PTT’den faks çekme, Noter onayı hepsi sayfa olarak yapılan tesciller. Israrla yazdığım iki yoruma gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Sinema filmleri için yazılan taslaklar diziler için de yazılıyor mu?
Malum sinema filmi 120-150 dakika diziler 45-60 dakika ve sürekli. Yani bir hata durumunda düzeltme imkanı olabilir.
Sitenize orjinal olduğunu düşündüğüm Bereli isimli bir sinopsis ekledim. Bir göz atmanız mümkün müdür? Teşekkür ederim.
Dizi ya da sinema filmi fark etmiyor süreç aynı işliyor.
Hocam merhaba ben Stv öğrencisiyim elindeki sinopsise nasıl mizah ekleyebilirim acaba
Keşke 1-2 cümlelik cevabı olsaydı.
Merhaba Gökhan bey; Bir dizi fikrim vardı yaklaşık 20 yıl önce.Hikayesi ismi bile hazırdı .yaşım şuan 38.daha önce hiç senaryo yâda yazarlık eğitimi almadım 3 haftadır internetten bayağı bir eğitici video izledim.Dizinin karakterler özetlerini ve analizlerini detaylıca hazırladım sinopsisini çıkardım.Daha önce hikayesi Türkiye’de çekilmemiş çok orninal bir proje ve ismi de çok dikkat çekici.Ama aklımdaki bazı soruların internette cevaplarını bulamadım.vaktiniz olduğunda yanıtlarsanız çok sevinirim.
1-Dizinin ismininde yazdığı sinopsis noterden adıma onaylatacağım İlerleyen günlerde. 5-6 yapımcıya kanalların iç yapımlarına birden mail olarak göndersem sıkıntı olurmu misal 2 yapımcı 1 iç yapımlar geri dönüş yaptı diyelim sinopsis’e!
2-Hadi sinopsisim ve dizi ismim beğenildi gönder bölüm senaryolarını dediler ama elimde senaryom yok.Noterden onaylattığım dizi genel hikaye sinopsis’im ve dizi ismim dizi üzerinden hak iddaa etmemi sağlarmı(maddi olarak) misal;Sinopsisi beğenen yapımcıyla sinopsisimi ve dizi ismini satmak için pazarlık yapılabilirmi
3-Geri dönüş yapan yapımcı yâda yapımcılara, sadece sinopsisim ve dizi ismim var desem çok mu amatörce olur. Yoksa oturup uzunca bir süre senaryo yazım eğitimi alıp dizinin ilk 2-3 – bölümünü yazdıktan sonramı sinopsisi yapımcı yada yapımcılara göndermeliyim.Çünkü dizi aksiyonları mekanlar hattâ bölüm finalleri bile aklımda ama senaryo yazmak uzun bir eğitim ister.
4- Sizce sonuç olarak yukarıdaki bu 3 maddeyi nasıl veya hangi sırayla harmanlayıp yapımcının karşı çıkmalıyım.Çok mu erken sinopsis göndermem için.Hikayemin ve dizi ismimin heba olmasını istemiyorum çünkü.
1- Email gönderdiğiniz takdirde yazdıklarınızın okunması olağanüstü büyük bir şans olur. Normal posta da aynı şekilde. Bizzat sunum yapmalı ve sonra da senaryonuzu -eğer okumak isterlerse- bırakmalısınız.
2- Senaryonuz yoksa kimse sizinle pazarlık yapmaz. Beğendilerse fikrinizi alıp tanıdıkları bir senariste yazdırabilirler. Size senaryosunu da yazmanız için zaman da verebilirler tabii ama ben olsam bu konuyu şansa bırakmam.
3- Hikayenizi profesyonel bir senariste ücretini ödeyerek yazdırabilirsiniz.
4- Bence tam hazır olmadan insanlarla tanışabilirsiniz, size bir senaryo bırakacağım diye ön bilgilendirme yapabilirsiniz. Ama “anlatsana” dediklerinde anlatırsınız ve beğenirlerse arkasından “senaryosu hazır mı?” diye soracaklarına emin olun. Kişisel görüşüm tam hazır olmanız yönünde.
Dizi projem var Bölüm Sinopsisleri yazarken çok zorlaniyorum. Sadece 1 ana karakter üzerinden yazıyorum ve ana karakterin bilmedigi/diğer karakterlerin bildiği yasadigi olaylar/ yan hikayeler oluyor. O yan hikayeleri yazmamak sorun teşkil eder mi? Tretman yazarken sahne sahne yazıyorum her olayı, çok kolay oluyor. Tretmanda hiç zorlanmıyorum sahne sahne canlanıyor gözümde hemen yazıyorum.
Mesela birinci bölüm sinopsisini ana karakter üzerinden yazdım.
Ikinci- üçüncü dördüncü bölüm vs. Diğer ana karakterler üzerinden yazsam olur mu?
Hikayenize göre değişir. Ama ne kadar zengin bir hikaye yazarsanız o kadar inandırıcı olur. Hayata ne kadar benzerse o kadar iyidir. Hikayesi olmayan insan var mı gerçek hayatta?
Evet yok, teşekkür ederim 🙂 bölüm sinopsisleri yazdım. Şimdi tretmana geçiyorum . Orjinal tretman icin ortalama 40syf yazıyor wikipda sitesinde. Bir de kısa tretman diye 15 sayfa gibi.
Ben orjinal 30 40 sayfa arasında yazacağım. Elim uzun ve detaylı açıklamaya yatkın pek kısa yazamıyorum tabi bazı yerler de kısa yazıyorum ama hayal kurunca orasi burası derken yazıyorum okuduğumda gözümde canlanıyor.
Tretman bir dizi için 30 35 sayfa olsa olur mu?
5 bölümlük ortalama 30dklik dizi.
Olur.
Merhaba bir dizi Sinopsis örneği ödevim var ama internette bulamadım yardımcı olur musunuz özet halinde bir dizi Sinopsis örneği için 🙏🏼
Hocam bir dizi fikrimizi senaryoyu tamamlandıktan sonra mı yapimciya sunnalıyız yoksa sinopsisleri tamamladıktan sonra mı?
Duruma ve aranızdaki ilişkiye göre değişir tabii ama bir senaristin koltuğunun altında bitmiş senaryo ile dolaşması çok daha uygundur.
Hocam merhaba.
Wordde yazmaya karar verdim. Amerikan formatta.
Bütün biçimlerin(sahne başlığı, action, karakter, dialog, parantez, geçiş) punto aralık ayarlarını yazar mısınız lütfen.