Roman’ın Günleri Sayılı Mı?

Roman okuyucusu arkaik ve kültçü bir kimliğe mi bürünecek?

"Roman okuyucusu" arkaik ve "kült"çü bir kimliğe mi bürünecek?

Fahrenheit 451’de Ray Bradbury, edebiyat ve kitap okumanın terkedildiği, insanların evlerindeki dev ekranları izlemeyi tercih ettikleri bir dünya öngörmüştü. Yazar Philip Roth’a göre bu geleceğe giderek yaklaşıyoruz ve belki yirmi beş yıl içinde kitap / roman okuyan insan bulmak zor olacak.

Roth, roman konusunun tamamen bittiğini ancak takipçilerinin yirmi beş yıl içinde latin şiiri ve diğer arkaik sanat formlarının takipçileri gibi “kült” düşkünü bir azınlığa dönüşeceğini ilan etti. Konu basitçe kitapların, televizyon ve diğer ekran merkezli eğlence imkanlarıyla rekabet edememesinden kaynaklanıyor.

Roth diyor ki “Baskı bir problem, yani kitap… Yani o nesnenin kendisi” Ve devam ediyor: “Bir roman okumak tam bir konsantrasyon ister, odaklanma, ve okuma eylemine adanmışlık ister. Eğer bir romanı iki ve ikiden fazla hafta süresinde okuyorsanız, o romanı gerçekten okumuyorsunuzdur. Bu denli yoğun bir konsantrasyon ve takipçilik sıfatlarına sahip, çok sayıda insan bulabilmek gerçekten de zor.”

Roman okuyucusu arkaik ve kültçü bir kimliğe mi bürünecek?

Philip Roth: "Roman okuyucusu" arkaik ve "kült"çü bir kimliğe mi bürünecek?

via: Are the Novel’s Days Numbered?  io9.com ve Philip Roth’un görüşlerini anlattığı The Guardian makalesi.  Bonus Track: Days Are Numbers

by Gökhan on Ekim 28th, 2009 in Çeşitli - Tags: , , ,
Tags: , , ,

There are no comments.

Name*: Website: E-Mail*:

XHTML: You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>