15
Pixar’dan senaryo yazarlarına öneriler
Aşikar olan bir şey varsa o da şu; Pixar, sadece bilgisayar animasyon konusunda başarılı bir firma olsaydı bu kadar popüler olamazdı. Hemen her Pixar filmi teknik anlamda kusursuza yakın senaryolara sahiptir. Pixar kendine has alanı dışında aynı zamanda çok iyi bir hikaye anlatıcısı olduğu için bütün dünyada kabul görmüş ve sevilmiştir. Örneğin Up filminin ilk on dakikası, Pixar’ın hikaye anlatıcısı olarak başardığı şeyleri çabucak görmek isteyenler için ideal bir örnek. Toy Story ya da Wall*E filmlerindeki karakterler kadar yaşayan karakterlere canlı kanlı oyuncuların ter döktüğü filmlerde bile çok az rastlayabiliyoruz. Pixar’dan “sızan” bir kısım yazarlık tavsiyeleri şunlar:
1- Karakterlerinizi, onların yapıp ettiklerinden daha çok sevin.
2- Bir seyirci olarak size ilginç gelen şeyleri aklınızda tutun. Bir yazar olarak eğlenceli gelenleri değil. Bu ikisi farklı şeyler olabilir.
3- Yazarken bir tema üzerinde çalışmak önemlidir ama, sona gelene kadar hikayenin asıl konusunu göremeyeceksiniz. Yeniden yazmaya üşenme!
4- Bir zamanlar bir — varmış. Her gün —. Bir gün —. Bu yüzden —. Ta ki —.
5- Basitleştir. Odaklan. Karakterleri bir araya getir. Engelleri aşsınlar. Önemli şeyleri yitiriyormuş gibi hissedebilirsiniz ama sizi özgür kılacaktır.
6- Karakteriniz hangi konuda iyi, hangi konuda kendini iyi hissediyor? Tam tersi şeyleri önüne koyun. Bakalım nasıl mücadele edecek.
7- Hikayenin ortasından önce sonunu yazın. Sonlar zordur, her şeyi altüst edebilir.
8- Hikayenizi bitirin. Ancak ideal dünyada hem bitirip hem de mutlu olursunuz. O yüzden iyisi mi bitirin. Gelecek sefere daha iyisini yazarsınız.
9- Tıkandığınız zaman olmaması gerekenlerin bir listesini yapın. Tıkanıklığı aşacak şeyler çoğunlukla bu şekilde gün yüzüne çıkar.
10- Sevdiğiniz hikayeleri bir kenara ayırın. Sevdiğiniz şeyler sizden bir parçadır. Kullanmadan önce onlara söz hakkı vermiş olursunuz.
11- Kağıda dökerseniz düzeltmeye başlayabilirsiniz. Eğer kağıda dökülmez de kafanızda kalırsa, mükemmel bir fikri kimseyle paylaşmamış olursunuz.
12- Aklınıza ilk gelen fikri gözden çıkarın. Sonra arkasından gelen, aşikar olanları da… Kendinizi şaşırtın.
13- Karakterlerinize kanaatler verin. Yazarken edilgenlik ve uysallık sevimli görünse de seyirciyi bunaltır.
14- Neden bu hikayeyi anlatmaya mecbursunuz? Sizi buna sürükleyen şey nedir? İşin aslı budur.
15- Karakterlerinizden biri olsaydınız nasıl hissederdiniz? Dürüstlük inanılmaz durumların kabullenilmesine yarar.
16- Hedefte neler var? Karaktere temel bir amaç verin. Eğer başaramazsa neler olur? Zıtlarını da düşünün ve sıralayın.
17- Çalışmalarınız boşa gitmez. Eğer şimdi işe yaramazsa belki sonra yarar. Çabalamaya devam etmekte fayda var.
18- Huzursuz eden ve en iyi olduğun şeyler arasındaki farkı bilecek kadar kendinizi tanımalısınız. Yazar için hikaye; sınavdır, güzelleşme değildir.
19- Karakterlerinizin başını belaya sokan rastlantılar güzeldir, ama onları beladan kurtaranlar hilekarlıktır.
20- Ödev: Sevmediğiniz bir filmin yapıtaşlarını yokedin. Sonrasında seveceğiniz şekilde filmi nasıl düzenleyeceğinize bakın.
21- Karakterlerinizi ya da durumlarını tanımlamak zorundasınız. Şıp diye “süper” bir senaryo yazabileceğinizi düşünmeyin. Ne yapmalısınız ki yazdıklarınız süper olsun?
22- Hikayenin özü nedir? En kısa haliyle ifade et! Eğer başarabilirseniz artık yazmaya başlayabilirsiniz. (*)
Yaratıcı yazarlığın kuralları olmaz. İster Pixar ister başka önemli bir kaynaktan gelsin herhangi bir tavsiyeyi kural olarak görmek, ezbercilik olur, hata olur. Ne var ki yukarıda sıralanan tavsiyelerin her senaryo yazarının faydalanabileceği türden tavsiyeler olduğu da tartışılmaz. Özellikle yalın düşünebilme becerisine vurgu yapan tavsiyelere dikkat çekmek isterim.
Hocam teşekkür ederiz. Faydalı oldu.
1. kuralda daha ziyade sunu mu diyor sanki?
“karakterinizi basarisindan ziyade denedigi / gayret gostertigi icin sevin”